Október 23-a alkalmából idén is több megemlékezésre került sor Ottawában.

Október 22-én az ottawai Magyar Házban tartotta a helyi magyar közösség a megemlékezést. Beszédet mondott Ódor Bálint nagykövet, majd Tóth Péter Lóránt verses történelmi előadására került sor ’56-ról. A nagykövet beszédében hangsúlyozta a forradalom és szabadságharc világpolitikai jelentőségét, utalt rá, hogy az Alaptörvény szellemében a mai szabad Magyarország az 1956-os forradalomból sarjadt ki. A nagykövet röviden szólt a tavalyi emlékév eredményeiről, arról a feladatról, hogy a forradalom örökségét Kanadában is tudatosítani kell. 

Október 23-án -idén első alkalommal- került sor Ottawában, a Városháza épülete mellett a magyar lobogó ünnepélyes felvonására. Az eseményen beszédet mondott Jim Watson, Ottawa polgármestere, Ódor Bálint nagykövet, valamint Polgár József ’56-os forradalmár, szabadságharcos. A polgármester Kanada és Magyarország kapcsolatáról beszélt, illetve arról, hogy mit jelentett Kanada számára az ’56-os menekültek befogadása. A nagykövet megemlékezett a szabadságharcról és arról a hozzájárulásról, amelyet a magyarok Kanada fejlődéséhez tettek. Polgár József Mansfeld Péter története alapján mutatta be a szabadságharc leverésének és az azt követő megtorlásoknak az embertelenségét.

Október 23-án délben a nagykövetség fogadást tartott a helyi magyarság, a diplomáciai testület és a nagykövetséggel kapcsolatban álló személyek meghívásával.